בלב ליבו של שוק תלפיות בחיפה מסתתר לו סטודיו קסום עם תקרות גבוהות, צבעיים חיים, מטבח שמלא בכל נפלאות השוק ושמצליח להגדיר בצורה מחודשת אך מדויקת את סצנת הקולינריה החיפאית. אחרי סיור קולינרי יחד עם ורד נשארנו שבעים, מרוצים וגם קצת צמאים לעוד.
אבל התחלנו מהסוף, בואו נחזור להתחלה. ורד פרן, "השפית החיפאית" כפי שנוהגים לכנות אותה בחיפה, מספרת לנו מה הוביל אותה להגיע לתחום, מה היו הלבטים והחששות ואיך לצד כל האתגרים חזרה לשוק בו גדלה והצליחה להוביל בו את החזון שלה ואת החלום לחוויה קולינרית אותנטית וייחודית. והכי חשוב – כמובן שדאגנו לכם גם למתכון שווה בסוף הכתבה.
חוזרים להתחלה
סיפור האהבה של ורד עם אוכל מתחיל כבר בהיותה תינוקת, כך היא מספרת לנו. "המילה הראשונה לא הייתה אמא או אבא אלא דג" (כן, אמיתי לגמרי). כשגדלה המשיכה להתחבר לאוכל ולבישול יחד עם סבתה שהייתה מבלה שעות ארוכות במטבח, וורד יחד איתה. הקניות המשותפת בשוק תלפיות הצמוד לבית, יחד עם הניחוחות, הצבעים והבסטות מלאות החיים והחיוכים קסמו לורד וגרמו לה להיפתח יותר ויותר לתחום הבישול. כך החלה ילדה קטנה עם חלומות גדולים לקחת את המושכות במטבח הביתי ולבשל מתכונים שלמדה עם סבתה.
כולנו חולמים בתור ילדים אבל בסופו של דבר אנחנו גדלים ומתאמתים עם המציאות, שלא תמיד מאפשרת לנו להגשים אותם. במקרה של ורד הלחץ החיצוני למצוא מקצוע "פרקטי" מצד המשפחה היה זה שגרם לה לנטוש את הבישול לתקופה ארוכה: "הלכתי ועשיתי תואר בטכניון, עסקתי בתחום אחר לגמרי במשך הרבה מאוד שנים" ואז מה? "בגיל 30 הבנתי שדי, בישול זו התשוקה שלי ואני לא מוותרת עליה".
לרגש באמצעות אוכל
כאן זה נהיה מעניין. ורד התחילה בלימודי שף וסיימה את הסטאז' שלה. במשך השנים עבדה במסעדות, בתי מלון וקייטרינגים רבים וצברה ניסיון רב. ב-2015 החליטה שהחלום האמיתי יהיה להשמיע את הקול הייחודי שלה ולפתוח עסק עצמאי. "הבנתי שיש לי קול שונה שלא רואים בכל מקום, היכולת לקחת מאכלים מסובכים ולפשט אותם, כך שכל אחד ירגיש שגם הוא יכול לעשות זאת בסגנון ובצורה חווייתית".
ההתחלה הייתה לא פשוטה, לצד החזון שהוביל את ורד תמיד כרסם גם הפחד שמא היא לא מוכנה מספיק. זה ממש לא גרם לה לוותר, הצעד הבא היה לקחת קורס מדריכים קולינריים במשרד התיירות. לאחריו שינסה מותניים ופתחה לראשונה את ליין הסיורים הקולינריים בשוק תלפיות ומצאה חלל עתיק ממש בצמוד לשוק. "לא היה לי ספק ששוק תלפיות זה המקום, שם התחלתי להתאהב בתחום והשאיפה תמיד הייתה לחזור לשם".
"האוכל, היין, האווירה – הכל מדבר את האותנטיות הזאת"
את סוד הקסם של שוק תלפיות ורד זיהתה, אבל ההתחלה שם הייתה לא פשוטה. הסטודיו הראשון שלה היה ממוקם בלב השוק, בין בסטה של תפוחים לבסטה של חצילים והיא הפכה לעוף קצת מוזר בנוף הזה. "הקרבה לחומרי הגלם הטריים, האנשים הצבעוניים, שילוב הניחוחות, התרבויות והגוונים משך אותי, ידעתי שברגע שאהיה עצמאית זה יהיה שם, לא הייתה שאלה בכלל."
היא לא ויתרה על הייחוד שמצאה בשוק והמשיכה לפתח את ליין הסיורים שלה, כדי לבנות חוויה אותנטית, טעימה ולבבית לכל מי שמגיע.
סיור אחד בשוק הספיק גם לנו כדי להתאהב. סצנת השוק הרועשת שמקופת בבנייה החיפאית העתיקה, הריחות השונים שמתגנבים להם מכל דוכן, המצרכים הטריים , פסיפס האנשים והצבעים- הכל יחד מספר את הסיפור שעומד מאחורי כל ביס. "האוכל, היין, האווירה- הכל מדבר את האותנטיות הזאת" מספרת לנו ורד " חשוב לי להעביר את זה בסיורים, את החיבור לחומרי הגלם, החיבור לאדמה".
יחד עם ורד עברנו בין הבסטות השונות כדי לטעום יין, דגים טריים, גבינות וטעמים מקשת רחבה של עדות, החל מאוכל תאילנדי ועד לטאבולה משובח. כמובן שבדרך אספנו כמה מצרכים טריים כדי להמשיך את החגיגה אצל ורד במטבח.
סטודיו זאת מילה קטנה
בסיום הסיור עקבנו אחרי ורד האוחזת בידה סל שמלא בכל טוב והגענו אל הסטודיו שנמצא במרחק שתי דקות הליכה ממרכז השוק. בכניסה לסטודיו כולנו נותרנו קצת המומים, המילה סטודיו לא מספיקה כדי לתאר את זה.
נכנסנו אל הסטודיו שמורכב מחלל אחד מרכזי סביבו מפוזרים החדרים, קונספט בנייה שבכלל לקוח מהתרבות הערבית. המבנה בן לפחות 100 שנה ומשומר בצורה מושלמת – תקרות גבוהות, חלונות שמכניסים אור בשפע וקירות אבן מרשימים.
החל מבחירת הכיסאות והספות ועד לבחירת התמונות ואפילו הפמוטים- מאחורי הכל יש מחשבה. "היה לי מאוד חשוב שגם המקום שלי יצליח לדבר את האותנטיות הזאת, את הצבעים של חיפה- כחול של הים, צהוב של החול, חום של האדמה וירוק של היערות".
היא מספרת לנו שלקח הרבה זמן ויזע כדי למצוא את המקום המושלם, שיצליח להשלים את החוויה בצורה מדויקת. על המקום ורד עבדה בשיפוצים רבים כדי לשמר את החלונות, הרצפות והדלתות ולהפוך את המקום לפינת החמד המושלמת לבישול וחיבור עם אנשים.
במטבח ניגשנו להכנה של קינוח מטריף, שחתם את החוויה בטעם מתוק והשאיר אותנו מפוצצים לפחות לעוד שבוע. אין ספק שאת הסיור הזה אנחנו לא נשכח בקרוב. היום גם אתם יכולים להגיע לסטודיו של ורד לארוחות שף בבישול מקומי, סדנאות בישול מז'אנרים שונים וסיורי בוקר/ערב קולינריים בשוק תלפיות כמובן.
וכדי שעד אז לא תישארו רעבים, הנה מתכון לגלידה סופר קלה להכנה עם טעם שלא מהעולם הזה:
גלידת בוטנים ותמרים (פרווה)
- 100 גרם בוטנים
- 200 גרם תמרים
- טוחנים יחד בבלנדר חזק
- מוסיפים 300 גר׳ קרח וטוחנים למרקם חלק
להגיש קר עם תוספות לבחירתכם ובתאבון!