דג האינטיאס מככב במנות רבות שכולנו אוהבים, אך לא כולם מודעים לייחודיות שלו. זהו דג מושלם לכל מי שרוצה להנות ממנת דגים איכותית, טעימה ובלתי נשכחת. מוכנים ללמוד כמה דברים חדשים על אחד הדגים המובילים במטבחי השף הגדולים בישראל? כל המידע מחכה לכם כאן.
רקע על דג האנטיאס
דג האינטיאס מוכר בשמות רבים. על אף ששמו המדעי הוא בכלל סריול אטלנטי, ולפעמים הדייגים הותיקים יקראו לו ״דג שולה״, סביר להניח שרובכם מכירים אותו כאינטיאס. זהו הדג הגדול ביותר ממשפחת הדגים הצניניתיים, ואנחנו יכולים למצוא אותו במרבית האוקיינוסים החמימים ואפילו בים התיכון שלנו.
באופן לא מפתיע, די קשה לדוג את הטורף החזק הזה, והעובדה הזו רק הופכת אותו למבוקש יותר. בישראל, ניתן למצוא אותו במרבית חופי הים התיכון, ובחודשי הקיץ הסיכויים לתפוס אותו עולים.
ערך תזונתי וסגולות בריאותיות
כל מנת דג אינטיאס שהיא תכיל בתוכה את הסגולות הבריאותיות הרבות של הדג המבוקש. הערכים התזונתיים של הדג כוללים 1.07 גרם של אומגה שלוש, 23.1 גרם חלבון, כ-8.5 מיליגרם של ויטמין B, כ-8 מיליגרם של ויטמין A, כ-0.9 מיליגרם של ויטמין E ועוד.
דג האינטיאס הוא בחירה נהדרת למי שרוצה להנות ממנת חלבון איכותית שלא מכילה כמויות גדולות של שומן. לצד זאת, חומצות השומן האיכותיות שבתוכו יסייעו בשמירת בריאות כלי הדם בגופנו ולשימור בריאות הגוף הכללית. מגוון הוויטמינים הקיימים בו עוזרים לגוף לקבל את כל החומרים שהוא זקוק להם בכדי להישמר חזק ובריא לאורך זמן.
התאמה קולנירית
אחד המאפיינים הבולטים של דג האינטיאס הוא הטעם העדין שלו. אל תתנו לחזות הקשוחה שלו להטעות אתכם, בפנים מסתתר בשר אדמדם, רך ועדין שמשתלב מושלם במגוון רחב של מנות ומטבחים.
בעיניי ובעיני רבים אחרים, הדרך שמבליטה בצורה הטובה ביותר את היופי שלו הן המנות הנאות, אלו שמגיעות אלינו מהמטבח האסייאתי. גם במסעדות מובילות תוכלו למצוא מנות סשימי, סושי וסביצ׳ה של אינטיאס שממלאים את הפה בטעמים עדינים ונימוחים.
שימו לב שדג האינטיאס פחות מתאים לטיגון, אך ניתן להכין אותו בכל שיטות הבישול. בין אם תאפו אותו בתוך מעטפת נייר בשיטה הצרפתית, תצלו אותו על מחבת עם מעט שמן וירקות שורש או אפילו על הגריל הביתי – תוכלו לקבל מנת דג בריאה וטעימה במיוחד.
במידה ואתם רוצים להתנסות בעצמכם בעבודה עם דג האינטיאס, תוכלו לעשות את ההיכרות הראשונית איתו בסדנת הדגים הים תיכונית שלי בחיפה. במסגרתה, נלמד איך לבחור את הדג הטוב ביותר, כיצד לעבוד עם נתחי אינטיאס ואיך לגרום לו לככב בצלחת שלכם או של האורחים.
מדריך קנייה ואחסון
ההמלצה שלי היא, כמובן, לרכוש ולהנות מדג אינטיאס טרי המגיע היישר מהים. תוכלו לזהות דג טרי ובריא על ידי מספר מאפיינים פיזיים. למשל, דג טרי ידיף ריח חזק של ים, גופו יהיה מברק ולח ואם תיגעו בו בלחיצה קלה – העור יחזור לקדמותו. במידה והדג שרכשתם לא עונה על הסימנים האלה, כנראה שהוא לא ממש טרי.
בדומה לאחסון של מרבית הדגים, גם את האינטיאס יש לאחסון בקירור ולצרוך אותו תוך ימים ספורים מיום הרכישה. במידה ורכשתם דג אינטיאס קפוא, תוכלו לשמור אותו בהקפאה למשך מספר חודשים ולהפשיר אותו בהפשרה איטית באמצעות המקרר הביתי. עם זאת, במידה ורכשתם נתחי דג אינטיאס המיועדים לאכילה טריים (למשל כמנת קרפצ׳יו, סביצ׳ה ודומיהם), מומלץ להנות מהם כבר ביום הקנייה בכדי להנות מהדג בגרסה הכי טרייה שלו.
דגים טריים ניתן להשיג בשווקים של חיפה דוגמת שוק תלפיות וואדי ניסנס. אני אישית ממליצה על דגי עודה בשוק תלפיות. הסחורה שלהם תמיד טרייה (יש לחנות סירת דייג משלהם!).
התאמה למטבח הישראלי
הדג מככב גם במנות ביתיות ופשוטות יותר, ואפילו סביר להניח שנתקלתם בו באיזה ״על האש״ משפחתי. רבים בישראל נהנים מהדג הזה בצורת שיפודים שנצלים על המנגל ומושרים במרינדות עדינות, או אפילו בגרסת הקבב, שבשילוב עם צמחי תבלין מייצרים קבב טעים ונימוח במיוחד.
הטעמים העדינים של הדג מתאימים גם למנות שנעשות בבישול ארוך, למשל מנות קארי, מרקים עשירים או תבשילים עתירי תבלינים. רבים אף משתמשים בהם כתחליף לתבשילים עדתיים מוכרים כאשר הם מחפשים דג עשר ביתרונות בריאותיים.
המלצות מיוחדות
משום שאחת התצורות הפופולאריות ביותר של הדג הוא הצורה הטריה, חשוב לוודא שאתם צורכים דגים טריים ואיכותיים. גם כשאתם מגיעים למסעדות, אל תהססו לשאול ולהבין מתי הדג נתפס ובאילו תנאים הוא נשמר – כך שתוכלו גם לשמור על הבריאות שלכם וגם להנות מטעמים חזקים. רוטב סויה יעבוד מעולה עם אינטיאס חי, אך אם אתם בוחרים להנות ממנו בתנור ישנם מגוון תערובות תבלינים שיחמיאו לו.
סיכום
דג האינטיאס הוא דג וורסטילי, מיוחד ובעל אופי שיוכל להתאים למגוון רחב של מנות ומטבחים. במידה והכתבה עשתה לכם חשק להתנסות בבישול דגים בצורות חדשות, תוכלו להירשם לסדנת הדגים הים תיכונית שלי כאן.
רוצים לקבל עוד מידע על הדגים שכולנו אוהבים? הציצו במדריך הדגים השלם שהכנתי לכם.