לקוחות עסקיים

השווקים של חיפה – ניחוחות וטעמים בפינות הקולינריות של עיר הנמל

Group 4 Copy 6

כמה פעמים שמעתם את צמד המילים "קולינריה חיפאית"? לא הרבה נכון?

ואולי בעצם אף פעם. כי שנים מה שקורה בחיפה נשאר בחיפה. ובינינו, השילוב של אוכל טעים, מקומות קסומים ואנשים מעניינים הוא ממש לא המצאה חיפאית, אבל (וזה אבל גדול😊) יש סיכוי טוב שאת מה שיש לחיפה להציע עוד לא טעמתם.

השילוב של חומרי גלם מקומיים מעולים, עם קהילות עתיקות ששמרו על מסורות הכנת האוכל, יוצר חוויות קולינריות שאין כמותן בארץ. אם אתם חובבים של סיורי שווקים כאלה שאפשר לטעום בהם מכל טוב ועדיין לא הגעתם לחיפה להכיר את הפינות הנסתרות הפזורות בה, עכשיו זה זמן מעולה לכך.

אגב, מה מיוחד בחיפה שיוצר קולינריה כזו עשירה ומגוונת?

מבט אווירי על חיפה

זאת שאלה מעולה, והתשובה שלי קשורה להיסטוריה שלה. בזכות הנמל המפותח השוכן בה, במשך כל המאה ה-20 הייתה חיפה עיר מעבר למאות אלפי עולים חדשים שהגיעו לחופי הארץ. חלקם נשארו והשתקעו בה ויצרו קהילות ייחודיות ששמרו את המסורות של יצור האוכל מארץ המוצא שלהן. כך לדוגמא הבורקס הכי טעים בארץ נמצא בחיפה (ואני לא אובייקטיבית) פשוט כי הקהילות הטורקיות והיווניות שלה הן אלה שמכינות אותו… והפלאפל, וואו, הפלאפל, בכול גודל, מרקם וצבעים – הנה כמה המלצות ממקור ראשון.

איך זה שרבים עוד לא מכירים אותה? היא פשוט שקטה ומחביאה את ההפתעות הטובות שיש בה לעצמה. אבל עכשיו זה הזמן לשנות את זה, בואו נכיר את חמשת השווקים הפזורים ברחבי חיפה, שיש בהם לא רק אוכל מעולה אלא גם סיפורים מפתיעים:

מתחם השוק הטורקי

כשמגיעים היום למתחם השוק הטורקי, קשה לדמיין בכלל שהיה פה פעם שוק. זהו מתחם בילוי שוקק, מלא סטודנטים וצעירים המורכב ממדרחוב שסביבו פזורים בתי קפה, פאבים, מסעדות ובתי אוכל קטנים ומיוחדים. הוא ממוקם בעיר התחתית של חיפה, ממש קרוב לנמל. השוק ששכן פה פעם הוקם בשנת 1923, אז הסווארים הסלונקאים היו פורקים את הסחורה בנמל שהייתה מגיעה מייד לבאסטות הסמוכות ונמכרת טרייה.

תבלינים בשוק הטורקי
תבלינים בשוק הטורקי

זהו גם השוק שבשנות ה-60' וה-70' היה אפשר למצוא בו כל מיני סחורות מוברחות שאי אפשר היה למצוא אז בישראל: החל מג'ינסים של ליוויס, קסטות ועד גבינות יקרות ומשקאות אלכוהולים שלא היו בשום מקום אחר. אם אתם מחפשים מקום מגניב לאכול ולהסתובב בו, זה המקום בשבילכם.    

שוק תלפיות

שוק תלפיות (המרכזי) הוא שילוב מדהים של ישן וחדש, יש בו וייב היפסטרי כייפי של יזמים קטנים שפותחים בו מקומות מופלאים. הוא שוכן בשכונת הדר, באמצע בין העיר התחתית לשכונות העליונות שבמרומי הר הכרמל עליו בנויה חיפה. הנה כתבת הרחבה על שוק תלפיות.

פותחים שולחן בשוק תלפיות
פותחים שולחן בשוק תלפיות

שוק תלפיות הוקם בתחילה בבניין היסטורי ב-1940 כשהשוק הטורקי היה כבר צר מלהכיל את כמות האנשים שהשתמשו בו. כשהיו פרעות בשנות ה-30' יהודים פחות הגיעו עד לשוק הטורקי ולכן חיפשו אלטרנטיבה – אז הוקם שוק תלפיות בבניין מעוצב על ידי האדריכל משה גרסטל.

הבניין המרשים, בדיוק בימים אלה משופץ ומשוחזר ובקרוב ייפתח לציבור. מבנה השוק שימש למעשה כקניון הראשון במזרח התיכון בו עירוב שימושים – גם באסטות וגם חנויות בגדים. כשהשוק הסיטונאי ששכן בו נסגר בשנות ה-60' נפתחו בו עוד באסטות וחנויות אוכל והוא התרחב לרחובות הסמוכים. אל תפספסו את שוק תלפיות ובמיוחד כשיש לכם הזדמנות לעשות איתי בו סיור קולינרי יוצא דופן.

שוק ואדי סאליב

שוק ואדי סאליב הוא שוק הפשפשים הרוחש של חיפה. בשנות ה-50' הייתה באיזור של השוק מעברה, והרחוב המרכזי של השכונה הפך עם השנים להיות רחוב ראשי ארוך, תוסס ופעיל.

קופסאות ישנות בחנות ויטאג'

כיום הוא מלא חנויות קסומות בהן ניתן למצוא מציאות של עתיקות מסוגים שונים, חנויות וינטאג' של בגדים, רהיטים, חפצי אמנות וכלי בית. ביום שבת הוא הופך למדרחוב חם ואנושי, כך שאם אתם אוהבים למצוא מציאות וחרשתם כבר את שוק הפשפשים ביפו, פשוט אל תוותרו עליו.

שוק ואדי ניסנאס

השוק של ואדי ניסנאס ידוע באוכל המעולה והמקומי שבו. לאורך השנים הוא היה מלא באסטות מיושנות עד שעיריית חיפה החליטה לשפץ אותו בתחילת שנות ה-2000 כשראתה את הפופולאריות המטורפת שלו סביב פסטיבל 'החג של החגים' הנחגג בעיר ומביא אליו אלפי מבקרים.

הרכבל של חיפה
הרכבל של חיפה

לכן כיום כיף לבקר בו, יש בו עוד באסטות של פירות וירקות אבל הוא בעיקר מלא בבתי אוכל ומסעדות עם אינסוף מקומות מיוחדים של אוכל ערבי אותנטי, טורקי, לבנוני ומקומי, בתי קלייה, אטליז ועוד פנינים נוספות ששווה ביותר להכיר ובעיקר – לטעום. בואו עם בטן ריקה.  

שוק הלילה בויז'ניץ

על השוק הזה סביר להניח שלא שמעתם, אפילו חיפאים לא מכירים אותו… (אז תשמרו בינינו, כן?).

שכונה בחיפה

זהו שוק שמתקיים בשכונה החיפאית ויז'ניץ, הקרויה על שם חצר חסידות חרדית השוכנת בה, ממש כמו בבני ברק ובירושלים. מקור השוק הזה הוא במנהג של תלמידי חכמים ללמוד עד מאוחר בימי חמישי בלילה, המכונים 'ליל שישי', ואז לצאת לאכול. לכן בתי האוכל היו פתוחים עד השעות הקטנות של הלילה, להכנות של לפני שבת.

שוק הלילה שוקק חיים בימי חמישי בלילה, ואפשר למצוא שם מאות משפחות חרדיות מסתובבות בבילוי משפחתי. מלבד המון סוגים של אוכל אשכנזי כמו צ'ולנט, קוגל, חלות סלטים, גם חנויות נוספות פתוחות באיזור – חנויות בגדים, נעליים, אופטיקה ועוד. זו ממש חוויה בלתי נשכחת.   

אז לפני שאתם נכנסים לאוטו ובאים לחיפה, ההמלצה שלי היא לא לנסות להספיק את כל השווקים יחד ביום אחד, כי כל אחד מהם הוא ממש עולם ומלואו (וגם כי הבטן כנראה תבקש מנוחה) אלא לחלק את הביקור ליומיים או להגיע בשתי פעמים נפרדות.

וכמובן אם יש לכם שאלות או תרצו לקבוע איתי סיור מודרך בשווקים הקסומים של חיפה אתם מוזמנים ליצור איתי קשר בווטסאפ.

שתפו

Facebook
Twitter
WhatsApp
דילוג לתוכן