מושט – כל מה שצריך לדעת על מושט במטבח הישראלי

Group 4 Copy 6

סביר להניח שפגשתם את דג המושט פעמים רבות בחייכם: בסיר הדגים של שולחן השישי, במסעדות ים תיכוניות וכמובן שבמסעדות דייגים שונות. הדג האהוב הזה, שזכה לפופולאריות בזכות מחירו הנגיש וטעמיו הייחודים, הוא אחד הדגים הוורסטיליים ביותר במטבח הים תיכוני. רוצים ללמוד עליו קצת יותר? המשיכו לקרוא. 

רקע על דג המושט

אמנון (מושט)
אמנון (מושט)

דג המושט, שנקרא גם דג אמנון, הוא שם המייצג סדרת דגים שלמה שחיה בנהרות ואגמים חמים, כלומר באזורי יבשת אסיה, אפריקה ודרום אמריקה. את הכינוי ״מושט״ קיבל הדג בזכות זנבו, שנדמה כמו מסרק (בערבית). את הכינוי ״אמנון״ קיבל הדג באמצעות שילוב של שתי מילים בארמית – דג המתפקד כאם, וזאת משום שנקבות האמנון מגנות על צאצאיהן בצורה שאינה אופיינית לשאר משפחות הדגים.

בישראל ניתן למצוא סוגים רבים של מושט, בין אם במים טבעיים כמו הכנרת או נהר הירדן ובין אם בבריכות גידול עשויות ידי אדם. קל יותר לדוג אותו בחודשי הקיץ, החודשים בהם הזכרים מתמקמים במים רדודים בכדי להתרבות, אך קל לדוג אותם בכל חודשי השנה.

ערך תזונתי וסגולות בריאותיות

דג המושט הוא דג רזה, מה שהופך אותו למקור חלבון איכותי שמתאים גם למי שמנסים לשמור על בריאותם. הדג מכיל כעשרים ושישה גרם חלבון למאה גרם ורק 0.9 גרמים של שומן רווי. לצד זאת, הדג מכיל כ-0.5 גרמים של אומגה 3, 34 מיליגרמים של מגנזיום וכארבע עשר מיליגרמים של סידן.

דג המושט הוא דג עשיר בוויטמינים ומינרלים החיוניים לגופנו והמסייעים בשמירת הבריאות הכללית ובפרט בחיזוק מערכת החיסון וחיזוק של מערכת העצבים. בנוסף, רמות הברזל הגבוהות הקיימות בדג מסייעות במניעת אנמיה. 

התאמה קולינרית

אחד המאפיינים של דג המושט שהופכים אותו לאהוב כל כך הוא העובדה שקל מאוד לעבוד איתו. הבשר הנימוח שלו, שאינו מאופיין בטעם חזק במיוחד, מתאים למגוון שיטות בישול ועבודה כך שכל אחד ואחת יכולים להנות ממנו.

במקרים רבים ניתקל במנות מושט מבושלות: דג מטוגן בליווי צ׳יפס, מושט בתנור בליווי ירקות כמו תפוח אדמה ובטטה ואפילו מושט על הגריל שמקבל טעמים מעושנים. במקרים רבים נוכל למצוא את המושט גם כחלק מתבשילים שעומדים שעות על הכיריים, משום שבמקרים אלו הוא סופח אליו את טעמי התבשיל והופך למנת חלבון מושלמת.

הפודיז שביניכם אולי כבר נתקלו במנות מושט מאתגרות יותר, למשל טאקו עשיר בדגים, מרק דגים עשיר בבשר או אפילו בתוך מנת קארי חריפה ורותחת. אם אתם מחפשים מנת חלבון חמה ומנחמת, תוכלו לשלב את המושט גם במגוון רחב של מרקים.

במידה ולא הכרתם את מרבית דרכי ההכנה שברשימה, אני מזמינה אתכם להירשם לסדנת הדגים הים תיכונית שלי. במסגרת הסדנה נבצע סיור באחד או יותר מהשווקים בחיפה, נלמד כיצד לבחור מושטים וכמובן כיצד לעבוד איתם בדרכים שהכי יחמיאו להם.

מדריך קנייה ואחסון

במידה ואתם בוחרים לרכוש דג מושט טרי, חשוב לבחון אותו היטב בכדי להבטיח לעצמכם דג טרי ואיכותי. בחנו היטב את עיניו של הדג ותוודאו שהן אינן עכורות. בנוסף, אם יש לו ריח חזק של דגים – אז סביר להניח שהוא אינו באמת טרי. השתדלו לרכוש את הדגים שלכם רק מדייגים מוכרים ומנוסים.

דג המושט הוא דג נוח לאחסון, כל עוד שומרים עליו בקירור. דג טרי ניתן לשמור במקרר למשך יומיים, ומדג קפוא תוכלו להנות גם לאחר כחצי שנה של הקפאה. חשוב לשמור על תהליך הפשרה נכון – הכניסו את הדג הקפוא למקרר מספר שעות לפני הבישול ותנו לו להפשיר לבדו. 

דגים טריים ניתן להשיג בשווקים של חיפה דוגמת שוק תלפיות וואדי ניסנס. אני אישית ממליצה על דגי עודה בשוק תלפיות. הסחורה שלהם תמיד טרייה (יש לחנות סירת דייג משלהם!).

התאמה למטבח הישראלי

אם אי פעם אכלתם דג חריף שהגיע מהמטבח המרוקאי או הטריפוליטאי, אז סביר להניח שנהנתם ממנת מושט! בשלנים רבים בוחרים לשלב אותו בתבשילים מסורתיים וחריפים משום שהדג סופח אליו טעמים בצורה בלתי רגילה, למשל במנות חריימה או דגים מרוקאים חריפים. לעומת זאת, במטבח הים תיכוני, פעמים רבות נוכל למצוא אותו בליווי של רטבים בעלי טעמים חזקים פחות, למשל רטבי עגבניות עשירים בשמן זית ותיבול מינימלי.

בשנים האחרונות, גם הטבחים ההרפתקנים ביותר מגלים מחדש את המושט ומוצאים דרכים חדשות להנות ממנו, בין אם מדובר בחידוש של מנות מוכרות ואהובות או המצאת מנות חדשות. משום שמדובר בדג בעל אחוזי שומן נמוכים, אנשי בריאות רבים ממליצים לצרוך אותו באפייה ממושכת בתנור או בצלייה קלה במחבת לצד ירקות חיים או מבושלים. 

המלצות מיוחדות 

אנשי קולינריה רבים ממליצים להנות מנתחים שלמים של דג האמנון, כך שתוכלו להנות גם מקריספיות וגם מבשר נימוח באותו ביס. מרינדות בעלות טעמים חזקים יחמיאו לו במיוחד, לכן אל תהססו להתפרע!

סיכום

לסיכום, יש המון סיבות טובות לכך שהמושט מככב במטבח הישראלי והים תיכוני, ובעזרת התפתחות הקולינריה נוכל להמשיך ולהנות ממנו בהמון צורות מיוחדות. במידה ואתם רוצים להתנסות בבישול מושט בהנחיה מקצועית, אני מזמינה אתכם להירשם לסדנת הדגים הנהדרת שלי.

רוצים לגלות עוד המון מידע חשוב על הדגים שתמיד נמצאים אצלכם במטבח? היכנסו למדריך הדגים שלי.

שתפו

Facebook
Twitter
WhatsApp
דילוג לתוכן