בעולם הקולינריה בכלל (והדגים בפרט), טריות היא המפתח לטעם משובח, לאיכות גבוהה ולחוויה קולינרית מהנה. לכן, כאשר בוחרים לקנות דגים באחד מהשווקים בחיפה כמו שוק תלפיות, חשוב לשים דגש על 5 סימנים המעידים על טריותם:
- ריח רענן של ים,
- זימים בגוון אדום עז
- עיניים בולטות וצלולות (לא עכורות)
- גוף לח ומבריק
- ומרקם גמיש שחוזר למקומו במגע.
אלו הסימנים שיבטיחו לכם דג טרי, איכותי ובריא – אין שום סיבה שתתפשרו על פחות מזה.
הסוגים השונים של דגים טריים ואיך כדאי לבשל אותם?
אז אחרי שהבנתם איך בוחרים דגים טריים, עכשיו חשוב שתדעו איזה דגים כדאי לכם לבחור בשווקים השונים של חיפה – וכמובן, מה תוכלו לעשות עם כל אחד מהם:
סרדינים
דגים קטנטנים ושומניים. הסרדינים מעולים ומומלצים בעיקר לטיגון, אך ניתן גם לצלות אותם בגריל או לאפות בתנור. מצוינים גם בעישון.
מקרל
מקרל הוא דג עם בשר שומני בעל טעם מתקתק. ניתן לטגן, לבשל, לצלות או לשלב אותו בתבשילי קדרה והוא מתאים גם כדג נא (סביצ'ה).
פלמידה
פלמידה היא דג בעל בשר רך ונימוח במיוחד. הפלמידות מעולות לכבישה מלח, כדג נא (סביצ'ה) – מכיוון שהבשר הוא רך ועדין, פחות מומלץ לבשל או לטגן אותן.
בס הסלע
דג בעל בשר לבן ועסיסי, מועט בעצמות. מתאים לכל שיטות ההכנה הקיימות: טיגון, בישול, אפיה בתנור וצלייה. מעולה לתבשילים.
לברק (בר ים)
דג בעל בשר לבן, עדין וטעים. מתאים לבישול, טיגון וצלייה. מתאים גם כדג נא ומעולה גם לכבישה במלח.
דניס
דג עם בשר לבן ועסיסי. מומלץ במיוחד לצלייה על הגריל אך ניתן גם לאפות, לבשל או לטגן אותו במחבת.
דג חרב
דג בשרני עם טעם עדין המגיע כפילה. מתאים לצלייה על הגריל, טיגון במחבת או אפייה בתנור. טעים גם בסלטים ובתבשילים.
ברמונדי
ברמונדי הוא דג עם מרקם מוצק וטעם מתקתק. מתאים לאפייה בתנור, צלייה על הגריל או טיגון במחבת. טעים עם תיבול עדין של מלח ופלפל.
לוקוס
לוקוס הוא דג ים יוקרתי (לא סתם קוראים לו הדייגים – מלך הים) ולו בשר טעים-טעים. הדג הנהדר הזה מתאים כמעט לכל סוג עשיה כמו אפייה בתנור, צלייה על הגריל או טיגון. מתאים גם כדג נא. בחירה מעולה לחריימה.
בורי
בורי הוא דג ים שמן בעל טעם עדין. מתאים לצלייה על הגריל, טיגון במחבת או אפייה בתנור. טעים גם מעושן. דג מעולה לחריימה.
סרגוס
סרגוס הוא דג ים בעל בשר לבן ומוצק עם טעם מיוחד. מתאים לצלייה על הגריל, או טיגון במחבת. מתאים גם בכבישה. טעים במיוחד עם תיבול עדין.
דג בן-גוריון – דג הגמל (דבשתן ים תיכוני)
דג עם בשר רך ועסיסי. מתאים בעיקר לצלייה בתנור או בגריל. ניתן להשתמש בו גם להכנת סשימי.
מושט
דג בשר לבן נימוח וטעים מאוד לחיך הישראלי. מתאים לטיגון, אפייה בתנור או צליה על הגריל. טעים במיוחד עם רוטב עגבניות ים תיכוני.
נצרן
נצרנים (חזירי ים) הם דגי ים המתאימים לטיגון עמוק, צלייה על הגריל או בישול במחבת. טעימים גם מטוגנים קלות עם תוספת לימון.
אינטיאס
אינטיאס הוא דג המתאפיין בטעם עדין מאוד. הכי מתאים לאכול אותו נא במנות כמו סשימי, סביצ'ה ועוד.
מוסר
דג ים לבן בעל טעם עדין. המוסר מתאים לאפייה בתנור, טיגון, או בתבשילים. מומלץ עם תיבול עדין ורוטב (לדוגמא, רוטב עגבניות או רוטב יוגורט).
ברבוניה
ברבוניה הוא דג עם בשר עשיר בטעמים – ולכן, לא צריך להוסיף לו הרבה תבלינים. הוא מתאים במיוחד לטיגון עמוק, אך ניתן גם לצלות אותו על הגריל או לבשל במחבת.
טונה
הטונה הוא דג ים עשיר בחלבון ואומגה 3. ניתן לאכול אותו כשהוא טרי (כסשימי), צרוב קלות במחבת, או בגריל. טעים גם לשילוב בסלטים.
אגב, אם אתם רוצים לדעת איך בוחרים נכון קורס בישול דגים? קבלו מדריך מפורט בנושא. על קורסי הבישול של ורד פרן תוכלו לקרוא כאן ואת פירוט סדנאות הבישול כולל סדנת בישול דגים נהדרת תוכלו לראות כאן.